Så pratar du om pengar med ditt barn

Många föräldrar vill att barnen ska lära sig mer om privatekonomi. Det visar en undersökning som Swedbank har låtit göra för att se hur de tänker och känner kring just sina barn och privatekonomi.

Bland annat uppger tre av fyra föräldrar att de vill att barnen ska lära sig mer om privatekonomi redan i skolan. Samtidigt är det endast fyra av tio som regelbundet pratar om pengar med sitt barn – och en av tio gör det i princip aldrig. Det kan vara fördelaktigt att redan i tidig ålder lära barn om pengars värde, och hur man hanterar sin ekonomi. Detta för att redan från start ge dem goda förutsättningar att få en välfungerande ekonomi när de längre fram behöver stå på sina egna ben.

En bra start är att ge barnen vecko- eller månadspeng som de på egen hand får hantera. Välj en summa som är lagom för deras ålder och var noga med att låta dem hantera pengarna själva. Om de gör misstag så lär de sig även av dessa. Men kom ihåg att prata om det och om pengar i allmänhet!

Barn som räknar mynt

Kontanter eller inte?

Det blir allt mer vanligt att inte använda kontanter och därför kan det vara en bra att låta sitt barn få ett eget bankkort. Detta brukar finnas från 8 år. På så vis får man in ett ekonomiskt tänk även där man inte handfast kan ta på pengarna, utan barnet får också lära sig värdet av digitala pengar.

Något annat att ta ställning till är om du vill låta ditt barn skaffa Swish. Detta är ett betalningssätt som blir allt vanligare och som idag även kan hittas i många butiker och på loppisar etc. Det är också ett smidigt sätt att föra över pengar till barnets eget konto när den får månads- eller veckopeng.

Bra att känna till är att det då går att välja om barnet endast ska kunna ta emot swishar, eller om det också ska kunna swisha ut pengar. Oavsett hur du väljer att tillämpa ekonomi för just ditt barn kan det vara en klok investering att låta barnen börja lära sig om privatekonomi redan från en ung ålder.


Våra bästa smslån

warning-sign
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 45 000 kr - 1 000 kr
Löptid 4 mån - 3.8 år
Kostnad 125 kr
Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 25 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad 492 kr

Våra bästa privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 600 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 7,2% - 29,27%
Kreditbolag Lendo
Lånebelopp 600 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 2,95% - 29,95%