Billån

billån - låna till bilköp

Billån är ett typiskt saklån, det vill säga ett lån som är helt och hållet avsett för finansiering av ett visst föremål. Kreditgivaren har säkerhet i själva bilen, och på samma sätt som man förenklat kan säga att banken äger ett hus med bolån tills dess att den sista amorteringen är betalad, har också bilhandlaren/kreditgivaren en rätt i bilen tills dess att den är helt betald.

Billån är ett smidigt sätt att finansiera köp av en ny eller begagnad bil. Viktigt att känna till är att lånet endast kan användas för att finansiera köp hos en bilhandlare. Om bilköpet ska ske privat får man i stället teckna ett vanligt blancolån.


Billån – en kort guide

Billån kan finansiera prislappen för en ny eller begagnad bil med upp till 80%. De resterande 20% måste köparen erlägga på egen hand. Det kan ske med sparade kontanter, inbyte av bil eller via en annan konsumentkredit. Kravet på kontantinsats kommer i huvudsak av den detaljen att en bil, oavsett den är ny eller begagnad, förlorar en portion av sitt värde så fort den rullar ut från bilhandlaren och sedan snabbt förlorar ytterligare i andrahandsvärde. För att kreditgivaren inte ska ha en säkerhet som understiger bilens faktiska värde krävs en initial buffert i form av låntagarens kontantinsats.

Precis som med alla typer av lån så är det viktigt att kolla vilket lån som är mest fördelaktigt för dig innan du tecknar lånet. Det finns flera bra sidor på nätet för billån – räntor och erbjudanden, och du kan med fördel kika runt innan du bestämmer dig. Nedanstående faktorer är väl värda att ta med i beräkningarna när du letar efter det lån som passar dig bäst.

Billån betalas av på mellan ett par år upp till tolv år. Under löptiden ska amorteringar och räntor betalas löpande. Räntan på ett billån är normalt något lägre än för ett privatlån utan någon som helst säkerhet, men skillnaden är aldrig särskilt stor. Hur lång återbetalningstiden blir avgörs i huvudsak av bilens värde. Givetvis går det alltid att amortera extra närhelst man önskar.

Exempel på billån
Anne köper en ny bil hos sin bilhandlare. Prislappen är 189 000 kr. Hon har en gammal bil som hon vill byta in för att bekosta kontantinsatsen. Enligt bilhandlarens värdering har bilen ett inbytesvärde på 40 000 kr och lånesumman blir därmed 149 000 kr. Anne har en god ekonomi och kan erbjudas den lägsta möjliga räntan hos kreditgivaren, till exempel 5%. Utifrån lånebeloppet läggs lånet upp på sex år.

Att ansöka om billån

Om du uppfyller de grundläggande villkoren (läs mer nedan) kan du ansöka om billån hos bilhandlaren. Normalt är processen enkel och du kan teckna lånet direkt i bilsalongen och sedan köra hem med din nya bil samma dag. En förutsättning är dock att du kan betala kontanstinsatsen direkt med inbytesbil eller med kontanta medel.

Du kan även ansöka om billån på nätet i förväg. För att ansöka går du till webbplatsen för din bank eller någon annan kreditgivare som erbjuder billån. Det fungerar i princip på samma sätt som ett lånelöfte för ett bostadsköp, med den skillnaden att lånelöftet för billånet kan förvandlas till ett konkret billån omedelbart efter att du har bestämt dig för vilken bil du vill köpa.


Villkor för billån

Ett billån skiljer sig inte nämnvärt från vanliga blancolån när det gäller de grundläggande villkoren. Lägsta möjliga ålder är vanligtvis 20 eller 21 år och låntagaren ska ha en deklarerad årsinkomst. Betalningsanmärkningar accepteras endast av vissa kreditgivare, och om lån med betalningsanmärkning kan godkännas kommer räntan att skjuta i höjden.

Viktigt att känna till är att bilhandlare/kreditgivare endast mycket sällan godkänner billån om bilens värde understiger 40 000 kr. För mycket stora billån, till exempel på 300 000 kr eller mer, kan det krävas medsökande eller borgensman.


Våra bästa smslån

warning-sign
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 45 000 kr - 1 000 kr
Löptid 4 mån - 3.8 år
Kostnad 125 kr
Kreditbolag Cash Buddy
Lånebelopp 25 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 5 år
Kostnad 492 kr

Våra bästa privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 600 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 7,2% - 29,27%
Kreditbolag Lendo
Lånebelopp 600 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 2,95% - 29,95%