Partierna kritiserar vårbudgeten

Satsningar på sjukvården, äldreomsorgen, polisen och tullen, 10 000 sommarjobb till unga, subventioner för elmotorer och Metoo-miljoner – det är regeringens vårbudget i korthet. Inte helt otippat så kritiserar samtliga andra partier den rödgröna vårbudgeten. Allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner anklagar regeringen för att ha slösat bort högkonjunkturen. De menar också att regeringen står handfallen inför stora samhällsutmaningar som att arbetsmarknaden klyvs, att vårdköerna växer och att klimatutsläppen ökar.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser – liksom regeringen – att det är viktigt att stärka välfärden, men hon tycker att det borde ha gjorts mycket mer och mycket tidigare. Liberalerna menar att regeringen offrar skolan och centerpartiet talar om fyra förlorade år när det gäller svensk ekonomisk politik. Vänsterpartiet tar å ena sidan åt sig äran för flera av regeringens satsningar men är å andra sidan kritiska. Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, hade velat se satsningar som tio välfärdsmiljarder, investeringsstöd för nybyggnation av hyresrätter och rättvisemiljarder till särskilt utsatta kommuner i vårbudgeten.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt tillstår att det vissa finns delar som partiet kan ställa sig bakom, men eftersom SD är generellt missnöjda med regeringens migrationspolitik uppmanar han ändå Alliansen att rösta ned budgeten. Allianspartierna säger att de inte kommer följa SD:s uppmaning, även om de är kritiska till regeringens budget.


Våra bästa smslån

warning-sign
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 45 000 kr - 1 000 kr
Löptid 4 mån - 3.8 år
Kostnad 125 kr
Kreditbolag GoodCash
Lånebelopp 50 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 8 år
Kostnad 1431 kr

Våra bästa privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 600 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 7,2% - 29,27%
Kreditbolag Lendo
Lånebelopp 600 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 2,95% - 29,95%