Linné och Karl XI snart obsoleta
Jenny Lind, Selma Lagerlöf och Gustav Vasa är redan förpassade till den monetära historien. De gamla 20-, 100- och 1000 kr-sedlarna blev ogiltiga den 30 juni 2016. Om omkring två månader, nämligen den 30 juni 2017, kommer också de sedlar vars framsida pryds av Carl von Linné (100 kr) och Karl XI (500 kr) att bli obsoleta. Dessutom tas de gamla 1-, 2- och 5-kronorna ur cirkulation.
Det har inte varit helt enkelt att följa med i Riksbankens turer vid introduktionen av de nya mynten och sedlarna under 2015 och 2016. Det har skett ett nästan komplett utbyte (det är bara ”guldtian” som har fredats) av alla sedlar och mynt, och de gamla har fortfarande kunnat användas samtidigt som de nya. Vill du veta precis vad som gäller de kommande månaderna har du alla detaljer nedan.
Pengarna som blir ogiltiga 30 juni 2017
När juni övergår i juli kan du inte längre betala i butik med följande sedlar och mynt:
100 kr (med Carl von Linné på framsidan)
500 kr (med Karl XI på framsidan)
1-krona
2-krona (de gamla silverfärgade varianterna – även de som är präglade med silverinnehåll)
5-krona
Notera att silverhalten i de gamla 2-kronorna är relativt hög och att värdet av själva metallen i mynten är högre än vad det nominella värdet är. Har du en stor samling 2-kronor kan det vara en bättre idé att kontakta en myntsamlare för att sälja dina mynt istället för att lösa in dem.
31 augusti – sista dagen för inlösen
Att du inte kan betala med ovan nämnda sedlar och mynt i butik betyder dock inte att de per automatik blir värdelösa den 1 juli. Under en period kan du lösa in valörerna hos storbankerna. Det finns två olika tidpunkter att hålla reda på. För mynten är sista dag för insättning hos bank den 31 augusti. För sedlarna är sista dag för insättning den 30 juni 2018.
Om du skulle missa även dessa tidsfrister har du faktiskt möjlighet att vända dig direkt till Riksbanken. Mot en avgift på 100 kr kan du lösa in alla sedlar som har gått ur cirkulation, oavsett hur gamla de är. Observera att det krävs en del uppgifter från din sida för att Riksbanken ska kunna tillmötesgå ditt krav. Till exempel måste du förklara varför pengarna inte har används för köp under deras giltighetstid.
Använd Myntkartan för att hitta myntinsättning
Det är många som har större mängder mynt sparade. För att lättast lösa in värdet av dessa mot nya pengar är det klokt att lämna in dem i myntinsättningsmaskiner. I princip varje större bankkontor och växlingskontor har en maskin för myntinsättning, vilket gör att du finner en sådan på de flesta orter i landet. Observera bara att storbankerna av någon anledning nästan endast erbjuder den här tjänsten för bankens egna kunder.