Räntefria lån

räntefria lån

Räntefria lån är ett erbjudande som är specifikt för smslån. Det finns i princip ingen annan typ av lån som kan löpa helt utan ränta. För kreditkort och betalkort finns alltid en möjlighet till räntefri period, men krediten i sig är inte räntefri. För lån och krediter med betalningsfria månader behöver ränta inte betalas under vissa månader, men det görs inget uppehåll i beräkningen av räntan. Privatlån, bolån, billån – alla dessa krediter löper med ränta.

Det är långt ifrån alla långivare inom branschen smslån och mindre konsumentkrediter som erbjuder lån utan ränta. Antalet erbjudanden på den svenska marknaden för smslån kan emellertid räknas i ett tiotal.


Låna mindre belopp under begränsad tid

Räntefria lån av typen smslån innebär att en konsument kan låna ett begränsat belopp under en begränsad tid utan någon lånekostnad. Att det inte tillkommer någon kostnad behöver dock inte betyda att det inte tillkommer någon utgift. För en del räntefria lån tar långivaren nämligen ut en avgift.

Med räntefria lån finns möjligheten att låna upp till 15 000 kr under en eller ett par månader. När löptiden är till ända ska hela lånet vara återbetalt i sin helhet för att det ska vara helt kostnadsfritt. Skulle återbetalningen bli försenad träder de vanliga mekanismerna i kraft. Det handlar då först och främst om förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Även en eventuell förlängning av lånet kommer med kostnader. Exakt hur prisbilden ser ut framgår alltid tydligt på långivarnas webbplatser och i lånevillkoren.

Två typexempel på smslån utan ränta
1. Nya kunder hos långivare A får låna 4000 kr i 30 dagar utan ränta. Uppläggningsavgift på 200 kr tillkommer.2. Nya kunder hos långivare B kan låna mellan 1000 – 5000 kr i 30 dagar utan ränta eller avgifter.

Notera att det är mycket viktigt att undersöka exakt vad priset blir. Ett lån utan ränta, men för vilket långivaren debiterar uppläggningsavgift, behöver till exempel inte vara mer förmånligt än ett lån som löper med ränta. Det är den totala utgiften som är det viktiga.

Att ansöka

När det gäller själva ansökan finns ingen skillnad mellan ett ”vanligt” smslån och ett som inte löper med ränta. Lagstiftaren gör ingen skillnad på lån och det innebär till exempel att långivaren måste göra en kreditkontroll utifrån en kreditupplysning. Ansökan görs på nätet, direkt på långivarens webbplats, och med den snabba handläggningen som idag är standard ska du få ett meddelande om beviljande/avslag nästan omedelbart.

En fråga är då om långivare med erbjudanden om räntefria lån har högre krav på sina låntagare än vad genomsnittet av långivarna har. Det korta svaret är i princip nej. Det finns dock en tydlig linje när det gäller betalningsanmärkningar. Det är mycket ovanligt att betalningsanmärkningar kan godtas för räntefria lån.


Varför finns smslån utan ränta?

Det är en bra fråga! Långivare bedriver ju hela sin verksamhet på premissen att man ska debitera låntagaren ränta. Den snabba förklaringen är att vissa långivare har som marknadsföringsidé att erbjuda räntefria smslån med syftet att locka nya kunder. Tanken är att en kund som har fått ta del av ett sådant förmånligt erbjudande är mer benägen att ta ett eventuellt nästa lån hos samma långivare.


Våra bästa smslån

warning-sign
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 45 000 kr - 1 000 kr
Löptid 4 mån - 3.8 år
Kostnad 125 kr
Kreditbolag GoodCash
Lånebelopp 50 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 8 år
Kostnad 1431 kr

Våra bästa privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 600 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 7,2% - 29,27%
Kreditbolag Lendo
Lånebelopp 600 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 2,95% - 29,95%