5 ekonomitips för februari

Årets fattigaste månad, snålmånaden januari, är nu strax till ända. Årets första månad är för många en tid då inkomsterna inte alltid täcker utgifterna och det är lätt hänt att man tvingas leva mycket knapert. Utgifterna under jul och nyår har ofta gjort lite större hål i hushållskassan och januari är en månad då det är många fasta utgifter som ska betalas.

Efter snålmånaden brukar det i februari bli lite mer balans i räkenskaperna i hushållsekonomin. Samtidigt är det alltid klokt att vara lite försiktig med utgifterna. Här är 5 ekonomitips för februari.

1. Se över fasta kostnader

I januari är första prioritet kanske inte att tänka på framtiden. Istället är primärt fokus ofta på att över huvud taget ”överleva” månaden. Med snålmånaden bakom sig kan det dock vara en idé att göra en översyn av hur hushållets fasta kostnader ser ut, och eventuellt vidta åtgärder för att minska dem. Ett smart tips är att jämföra elabonnemang och försäkringar. Det finns flera kostnadsfria tjänster att använda för att jämföra priser och också enkelt byta elbolag/försäkringsbolag.

Ett annat tips är att se över hushållets lån. Finns det många lån som kostar en del varje månad kanske det är smart att ansöka om ett samlingslån.

Ett tredje tips i sammanhanget är att se över fasta kostnader för mobilabonnemang och TV-abonnemang. För genomsnittshushållet är kostnaderna för telekom, streaming, med mera, ganska betydande, och det finns mycket att spara.

2. Köpstopp i en vecka

Om januari verkligen var en riktig snålmånad kan det till viss del bero på ett lite mer överdrivet spenderande i slutet av december. För att kompensera för den eller de veckorna kan du i februari införa köpstopp i en vecka eller två. Köp bara det mest nödvändiga och skjut upp allt annat. Med ett par lite torftiga veckor i februari har du då vips balanserat ut december månads mer vidlyftiga spenderande.

3. Sälj av prylar

Ge både ditt hem och din hushållsekonomi en storstädning! Det ger dig både mer ro i sinnet och mer pengar på kontot. Rensa garderober och förråd och plocka fram de prylar som du inte behöver. Lägg sedan ut de prylar som har högst andrahandsvärde på Blocket. Du kanske inte får alla saker sålda, men du kan ändå räkna med att få in en mindre slant.

4. Planera för semestern

Om du inte har börjat planera för semestern tidigare – och för hur du ska betala för den – bör du göra det nu. Februari är en kort månad och sedan brukar vårmånaderna rusa förbi. Oavsett det blir en semester hemma (populärt kallat ”hemester” eller ”staycation”) eller en tripp utomlands behövs pengar för att bekosta både resa och uppehälle. Se till att du tar steg för att säkra att du har pengarna som behövs så att du inte behöver låna extra.

5. Buffertspara smart

När du ändå planerar för framtiden kan du med fördel också fundera kring både ditt buffertsparande i sig och hur du kan göra för att maximera det. Att du bör ha en buffert känner du garanterat till. Med en buffert på åtminstone en månadslön har du en slant att ta till exempelvis under snålmånaden januari. Har du inte stoppat undan minst en månadslön bör du se till att börja spara så snart som möjligt.

Oavsett om du idag har en buffert, eller nu med vår pekpinne kommer att börja spara ihop till en sådan, rekommenderar vi att du sparar på ett konto som betalar ränta. Du ska alltså välja bort storbankerna och istället välja en nischbank. Om du letar lite extra noga hittar du erbjudanden om 1-1,5% ränta. Det är betydligt mer än storbankernas 0%.


Våra bästa smslån

warning-sign
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 45 000 kr - 1 000 kr
Löptid 4 mån - 3.8 år
Kostnad 125 kr
Kreditbolag GoodCash
Lånebelopp 50 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 8 år
Kostnad 1431 kr

Våra bästa privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 600 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 7,2% - 29,27%
Kreditbolag Lendo
Lånebelopp 600 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 2,95% - 29,95%