Lånefällorna du ska undvika

Att låna pengar kan ibland vara nödvändigt, men om du betalar på flera lån och krediter samtidigt kan kostnaderna lätt skena iväg. Dels på grund amortering och ränta på de olika lånen, men också olika extrautgifter så som exempelvis aviseringskostnader. I denna artikel tar vi upp vad du behöver tänka på för att hålla nere dina lånekostnader och därmed undvika att hamna i klassiska lånefällor.

Håll koll på detta!

Om du har flera lån och/eller krediter bör du först och främst överväga att samla dessa till ett enda lån. Detta kan bespara dig åtskilliga kronor. Det är dock viktigt att du jämför räntor mellan olika lån när du samlar dina lån och krediter. Detta gör du enklast genom att söka via en låneförmedlare.

Jämför rätt räntesats

Det finns två olika typer av räntor som brukar nämnas i samband med ett lån. Den ena är den nominella räntan och den andra är den effektiva räntan. Den nominella räntan anger hur mycket du betalar i ränta per år, medan den effektiva räntan tar med lånets alla avgifter – så som exempelvis ränta och olika avgifter. Du bör därför jämföra den effektiva räntan för att få en rättvis bild.

Kom ihåg ränteavdraget

På alla lån förutom CSN-lån har du rätt till 30 procents avdrag på den ränta du betalar in, upp till 100 000 kr. Betalar du mer än 100 000 kr får du dra av 21 procent på den del som överstiger. Avdraget kommer förtryckt i deklarationen och du behöver således inte göra något för att ta del av det.

Du får endast göra avdrag på den nominella inbetalda räntan. Därför kan det ibland vara bättre att välja ett lån med högre nominell ränta och lägre avgifter, än ett med en lägre nominell ränta och högre avgifter – men med samma effektiva ränta i slutändan.

Tänk på återbetalningstiden

Om du samlar dina lån till ett nytt lån försök att få samma återbetalningstid. Annars finns risken att du, även om du betalar mindre pengar varje månad, får betala mer pengar för lånet i slutändan.

Jämför låneerbjudanden

Att jämföra är en otroligt viktig punkt. Många långivare anger inte den exakta räntan innan du gjort en ansökan och fått ett lånebesked. Därför är det klokt att göra din ansökan via en låneförmedlare som låter långivarna konkurrera om dig. Då kan du få flera låneerbjudanden trots att du bara gjort en ansökan – och därefter kan du jämföra deras erbjudanden för att se vilken långivare som är bäst.


Våra bästa smslån

warning-sign
Kreditbolag Ferratum
Lånebelopp 45 000 kr - 1 000 kr
Löptid 4 mån - 3.8 år
Kostnad 125 kr
Kreditbolag GoodCash
Lånebelopp 50 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 8 år
Kostnad 1431 kr

Våra bästa privatlån

Kreditbolag Bank Norwegian
Lånebelopp 600 000 kr - 5 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 7,2% - 29,27%
Kreditbolag Lendo
Lånebelopp 600 000 kr - 10 000 kr
Löptid 1 år - 15 år
Ränta 2,95% - 29,95%