Brexit är i startgroparna – effekterna för Sverige
Idag onsdag den 28 mars inleds ”Brexit” formellt. Det är nu de första stegen tas mot att Storbritannien ska lämna EU-samarbetet efter folkomröstningen den 23 juni förra året. Det formella steget är att Storbritannien anmäler till EU att man önskar aktivera paragraf 50 i Lissabonfördraget.
Det har spekulerats en hel del kring vad effekten av Storbritanniens utträde ur unionen kan medföra. Det finns kanske inga direkta svar, men klart är att det finns en del ledtrådar att nysta i. Nedan kan du läsa om några av de troliga effekterna av Brexit för oss svenskar.
Dyrare att handla med Storbritannien
Den grundläggande idén med EU-samarbetet är att möjliggöra frihandel över nationsgränserna mellan de medlemstater som ingår i unionen. Denna idé manifesteras i de ”fyra friheterna”, det vill säga den fria rörligheten för personer, varor, tjänster och kapital. Det får till exempel inte finnas några inre tullar inom unionen och inhemska varor och tjänster får inte premieras före utländska. När Storbritannien går ur EU kommer landet inte längre vara bundet av dessa fyra friheter och det gör till exempel att man kan sätta upp tullar för att skydda inhemsk produktion. Införande av tullar skulle automatiskt göra det dyrare att köpa varor från Storbritannien.
Svårare att åka och jobba
Kopplat till ovan är att Storbritannien kan inskränka möjligheterna för personer från andra länder att åka till landet för att arbeta. Detta kan åstadkommas på flera sätt, och det är oklart vilka landet kommer att använda sig av (om det ens blir aktuellt med hinder för arbetskraft). Det är nog emellertid inte fel att anta att det i framtiden kommer att bli mer besvärligt att arbeta i exempelvis London för både kortare och längre perioder.
Svängningar på finansmarknaderna
Omedelbart efter folkomröstningen i juni 2016 hamnade aktiemarknaderna globalt i ett turbulent läge. Chocken över det oväntade resultatet och osäkerheten kring resultatets effekter gjorde att börserna störtdök. Kurserna återhämtade sig dock snart, och sedan de turbulenta juni och juli har den positiva börsutvecklingen hållit i sig. När Brexit nu formaliseras, finns skäl att tro att det emellanåt kommer att bli lite svajigt och det kan slå mot investeringar i aktier och fonder. Enligt de flesta experter är det emellertid svårt att ge några direkta råd kring sparande och placeringar. Att sitta still i båten fungerade vid folkomröstningen och det är lite som tyder på att något i de formella förhandlingarna kommer att ha lika stor påverkan på börserna som den otippade vinsten för förespråkarna för utträde ut EU.